Άγουρος από Σερή, κόρ’ απ’ την ανατολή, που πάσαν κι ανταμώσανε, κάτω στον Δάφνο ποταμό. Τραγούδι του γάμου από την Θεσσαλία με τον Κώστα Ακρίβο (τραγούδι) και τον Σπύρο Αναστασίου (κλαρίνο). Ηχογράφηση του 1964.
Εβγάτε ν’ αγναντέψετε τις Αγραφιωτοπούλες, πώς ροβολούν απ’ τ’ Άγραφα με ξύλα φορτωμένες. Τσάμικος από την Θεσσαλία με τον Κώστα Ακρίβο (τραγούδι) και τον Σπύρο Αναστασίου (κλαρίνο). Ηχογράφηση π. 1960.
Ανάμεσα τρεις θάλασσες καράβι κινδυνεύει. Με τά ’ργανα κινδύνευε, με τον αέρα σειώνταν και με τα χαλκοτύμπανα μαζεύοντ’ αντρειωμένες, Ιστορικός θρύλος για το χτίσιμο της Αγια-Σοφιάς από το Κεραμίδι Μαγνησίας με την Δόμνα Σαμίου. Ηχογραφήθηκε το 1980.
Αύριο ’ν’ τα Θεοφάνια, γιορτάζουν εκκλησίες και προσκαλούν τους άρχοντες, γέροντες και παιδίες. Λόγια κάλαντα των φώτων από το Πουρί Πηλίου με παιδική χορωδία. Ηχογραφήθηκε το 2011.
Βαρκούλα τι ζητάς εδώ μες στο δικό μας το γιαλό. Ήρθα να ιδουν τα μάτια μου πώς τα περνά η αγάπη μου. Χορευτικό τραγούδι της αγάπης από την Θεσσαλία με τον Κώστα Ακρίβο (τραγούδι) και τον Σπύρο Αναστασίου (κλαρίνο). Κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960 σε δίσκο 45 στροφών.
Βάτια κι αγκάθια πάτησα ώσπου να σ’ αγαπήσω και τώρα που σ’ αγάπησα, μου λένε να σ’ αφήσω. Καλαματιανός από την Θεσσαλία με τον Χρήστο Ζυγοβίνα (τραγούδι) και τον Σπύρο Αναστασίου (κλαρίνο). Κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών τη δεκαετία του 1960. Κλαρίνο
Βγήκα ψηλά, παπαδούλα μου, βγήκα ψηλά στον Έλυμπο, κι αγνάντεψα τρογύρω, κι είδα κομμάτι σύννεφο κι είδα κομμάτι αντάρα. Χορευτικό τραγούδι από την Θεσσαλία. Ηχογραφήθηκε το 2005.
Θέλησα να κάνω γιούργια στην ποδιά σου την καινούργια. Γιούργια, γιούργια, γιούργια στα παλιούργια. Συρτός από την Θεσσαλία με τον Χρήστο Ζυγοβίνα. Κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών το 1964.
Έβγα, μητέρα του γαμπρού και πεθερά της νύφης, τ’ αντρόγυνο που έγινε έβγα να το φιλήσεις. Τραγούδι του γάμου από το Πουρί Μηλίου. Επιτόπια καταγραφή (1977).
Έλα μάνα μ’ στα προικιά και δοσ’ μου την ευχή σου γιατί θα φύγω μακριά, δε θα ’μαι πια δική σου. Τραγούδι του γάμου από το Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας. Καταγραφή του 1973.
Αθυρόστομο αποκριάτικο από τον Τύρναβο. Ζωντανή ηχογράφηση στην ταβέρνα «Του Μαχαίρα», στον Τύρναβο, με την Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου, το 1990.
Αθυρόστομο αποκριάτικο τραγούδι από τη Θεσσαλία. Ηχογραφήθηκε το 1990 στον Δρυμό Ελασσόνας. Στο τραγούδι η Ομάδα Γυναικών του Eκπολιτιστικού – Eπιμορφωτικού Συλλόγου Δρυμού.
Ανέβα πάνω στη σκαμνιά κι απάνω στην τρανταφυλλιά, για να κόψομε το φύλλο, θα σε πάρω δε σ’ αφήνω, μα τον Άγιο Κωσταντίνο. Τσάμικος Θεσσαλίας με τον Χρήστο Ζυγοβίνα. Κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών τη δεκαετία του 1960.
Κακλαμάνικος χορός, κολοκ’θένιος τύμπανος. Στα παλιά τα Τρίκερι, Κακλαμάνοι χόρευαν, λέγανε κι ένα τραγούδι: Κακλαμάνε γένν’σε η γ’ναίκα σ’. Και τι έκαμε; –Αγόρι. Πότε θα το ιδώ στην πλώρη να πλανεύει το χταπόδι, πότε θα το ιδώ στην πρύμη να ψαρεύει μι τ’αρμίδι, πότε θα το ιδώ στ’ αμπάρι ν’ [...]
Κάλαντα Χριστουγέννων ⬥ Βγαίνουν οι Μάγοι τρέχοντας και τον αστέρα βλέπουν· φθάνοντες εις το σπήλαιον βλέπουν τη Θεοτόκον που βάστα στας αγκάλας της τον ακριβόν της τόκον. Γονατιστοί τον προσκυνούν και δώρα του χαρίζουν, σμύρνα, χρυσόν και λίβανον, Θεόν τον ευφημίζουν. Τη σμύρναν δε ως άνθρωπον, χρυσόν ως βασιλέα, τον [...]
Καραγκούνα πάει στη βρύση το σταμνί της να γιομίσει. Κάντε πέρα να περάσω το χορό σας μη χαλάσω. Καραγκούνα, καραγκούνα, με σαγιά και με σιγκούνια. Αμ’ πως ’δα, αμ’ τι ’δα, στο παραθύρι σ’ είδα. Θα πουλήσω τα κατσίκια να σου πάρω σκουλαρίκια. Αμ’ πως ’δα, αμ’ τι ’δα, σ’ [...]
Οργανικός σκοπός σε 9σημο ρυθμό με προέλευση το Πήλιο. Ηχογραφήθηκε σε στούντιο το 1995. Βασισμένο σε καταγραφή του Σίμωνα Καρά που ανήκει στη συλλογή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής.
Κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι, κόρη ν-έπλενε τ’ αργυροφουστανά τζι. Τραγούδι από το Τρίκερι, Μαγνησίας. Με τον Παντελή Μαντζούρη και Χορωδία. Απόδοση με βάση καταγραφή της Δόμνας Σαμίου το 1976 από τον 80χρονο -τότε- Δημήτριο Φαλκή.
Μάνα μ’ το μεσημέρι, μάνα μ’ το μεσημέρι μάνα μ’ το μεσημέρι κοντά το δειλινό, κοντά το δειλινό, πέρασ’ ένα ναυτάκι, πέρασ’ ένα ναυτάκι πέρασ’ ένα ναυτάκι σαν τον αυγερινό, σαν τον αυγερινό. Μάνα μ’ όταν το είδα το ελιμπίστικα στην κάμαρά μου μέσα πήγα και κλείστηκα. Μάνα μου τι [...]
Μια κόρη Τρικεριώτισσα, μια Τρικεριωτοπούλα έχει ασημένιον αργαλειό και φιλντισένιο χτένι. Μασούριζε, καλάμιζε και λιανοτραγουδούσε κι ο άντρας της ερχότανε σε μαύρο, καβαλάρης. - Ώρα καλή σου, λυγερή. - Καλώς το παλληκάρι. - Κόρη μ’, αν είσ’ ανύπαντρη, γυναίκα να σε πάρω. - Εγώ ’χω άντρα στην ξενιτιά τώρα δώδεκα [...]
Οργανικός σκοπός από τη Θεσσαλία. Κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (Fidelity 7315, 1964) σε επιμέλεια από τη Δόμνα Σαμίου. Ηχογραφήθηκε σε στούντιο, το 1964.
Τραγούδι αργού ρυθμού σε 7σημο μέτρο (7/4) από τη Θεσσαλία. Ο χορός είναι γνωστός ως μπεράτι Θεσσαλίας. Αν και το «μπεράτι» είναι χορός με καταγωγή από την Ήπειρο, χορεύεται και στη Θεσσαλία με βήματα του αργού συρτού στα δύο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποδίδεται και ως αργός ελεύθερος συγκαθιστός, με χαρακτηριστικά [...]
Μπαίνω μες στ’ αμπέλι, μπαίνω μες στ’ αμπέλι, μπαίνω μες στ’ αμπέλι σα νοικοκυρά, μωρ’ σα νοικοκυρά — να κι ο νοικοκύρης που ’ρχεται κοντά. Έλα, νοικοκύρη, να τρυγήσουμε, κόκκινα σταφύλια να πατήσουμε, και γλυκό κρασάκι να τραβήξουμε, κάτω στη Φραγκιά να το πουλήσουμε, [γρόσια και φλουριά να καζαντίσουμε, και [...]