Γιώργος Κόρος

(1923-2014) Δεξιοτέχνης του βιολιού. Γεννήθηκε στο χωριό Ανδρωνιάνοι, στην επαρχία Καρυστίας της Εύβοιας. Ο πατέρας του ήταν ψάλτης, μελετούσε βυζαντινή μουσική, είχε κουρείο στο χωριό και έπαιζε λαούτο.

Ξεκίνησε να παίζει μαντολίνο από την ηλικία των οκτώ και, αργότερα ο πατέρας του του έφερε ένα βιολί. Το 1937 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα όπου φοίτησε στις πρώτες τάξεις του ημιγυμνασίου.

Ξεκίνησε να παίζει μαζί με τον πατέρα του σε γάμους και πανηγύρια και ο ίδιος έλεγε «Εγώ βέβαια, εννιά – δέκα χρονών ήμουνα, δεν έπαιζα και πολλά πράμματα, αλλά τότε ήτανε και λίγα τα κομμάτια˙ καλαματιανό, συληβριανό, συρτό πολίτικο, τέτοια πράμματα… Ο κόσμος που με έβλεπε, του έκανε εντύπωση, σου λέει τόσο μικρός… δεν έφτανα κιόλας να παίξω… ακουμπούσα στην καρέκλα το γόνατο, γιατί δεν είχα βιολί τρία τέταρτα, είχα κανονικό τότε… σχεδόν ήμουνα μικρότερος από το βιολί».

Μετά τον πόλεμο συνεργάστηκε με πολλά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Συνέθεσε περισσότερα από χίλια τραγούδια, ενώ έχει στο ενεργητικό του πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Σημαντική ήταν και η παρουσία του στη βυζαντινή μουσική.

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Γιώργου Ε. Παπαδάκη
Λαϊκοί πρακτικοί οργανοπαίκτες,
Επικαιρότητα, Αθήνα 1983.

Δείτε το αφιέρωμα στον Γιώργο Κόρο στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη Σε ήχο ελεύθερο από το ΕΡΤ-ΑΡΧΕΙΟ.

 

Τραγούδια

Δίσκοι

Κλασικός δίσκος της Δόμνας Σαμίου μέσα απ’ τον οποίο εξοικειώθηκαν με το δημοτικό τραγούδι οι νεότερες γενιές. Συνδυάζει μια αισθητικά επιμελημένη παρουσίαση με την άρτια ερμηνεία και την άψογη ηχογράφηση. Το ομότιτλο κομμάτι που τραγουδήθηκε και χορεύτηκε κατά κόρον σε συναυλίες και κέντρα, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της παρουσίας της […]
Προϊόν μιας «αλλιώτικης» συνεργασίας. Ύστερα από προσωπική πρόσκληση, η Δόμνα κυκλοφορεί στο Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι αυτή τη συλλογή με κομμάτια που, καθώς σημειώνει η ίδια στο προσεγμένο εσώφυλλο, «είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν σε δίσκο». Τον ευχαριστεί που της «έδωσε την ευκαιρία και την ελευθερία να παρουσιάσει αυτό […]