00:00
Κεντρική σελίδα / Το έργο της / Κατάλογος τραγουδιών / Μπαίνω μες στ’ αμπέλι
Μπαίνω μες στ’ αμπέλι, μπαίνω μες στ’ αμπέλι,
μπαίνω μες στ’ αμπέλι σα νοικοκυρά,
μωρ’ σα νοικοκυρά —
να κι ο νοικοκύρης που ’ρχεται κοντά.
Έλα, νοικοκύρη, να τρυγήσουμε,
κόκκινα σταφύλια να πατήσουμε,
και γλυκό κρασάκι να τραβήξουμε,
κάτω στη Φραγκιά να το πουλήσουμε,
[γρόσια και φλουριά να καζαντίσουμε,
και από κει να ’ρθούμε να μεθύσουμε.]
Τραγούδι αργού ρυθμού σε 7σημο μέτρο (7/4) από τη Θεσσαλία. Ο χορός είναι γνωστός ως μπεράτι Θεσσαλίας. Αν και το μπεράτι είναι χορός με καταγωγή από την Ήπειρο, χορεύεται και στη Θεσσαλία με βήματα του αργού συρτού στα δύο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποδίδεται και ως αργός ελεύθερος συγκαθιστός, με χαρακτηριστικά καθίσματα.
Δείτε επίσης τα τραγούδια Μπαίνω μες στ’ αμπέλι, ηχογράφηση του 2006 με τη Δόμνα Σαμίου, και το οργανικό Μπαίνω μες στ’ αμπέλι, ηχογράφηση του 1974 από τον δίσκο Σουραύλι, με τον Αριστείδη Βασιλάρη στην πίπιζα.
Ηχογραφήθηκε σε στούντιο στις 29 Δεκεμβρίου 1963. Κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (Fidelity 7313, 1964), σε επιμέλεια Δόμνας Σαμίου (Δισκογραφία 45 στροφών). Επανακυκλοφόρησε στη συλλογή Μουσικό οδοιπορικό 1959-1969 (Universal Music, 2008), που την έκδοσή της επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσάμπρας.