00:00
Κεντρική σελίδα / Το έργο της / Κατάλογος τραγουδιών / Κάτω στο γιαλό
Kάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι
πλέναν Xιώτισσες, πλέναν παπαδοπούλες.
Και μια Xιώτισσα, μικρή παπαδοπούλα
έπλεν’ άπλωνε και με την άμμο παίζει.
Φύσηξε βοριάς, μαΐστρος, τραμουντάνα
και της σήκωσε το ποδοφούστανό της
και της φάνηκε ο παδαστράγαλός της
έλαμψ’ ο γιαλός.
Από τα πιο γνωστά νησιώτικα τραγούδια. Στην Πάρο το χορεύουν στα βήματα του μπάλου και στην Τζια ως συρτό.
Σχόλιο για το βιογραφικό του Αντώνη Σπανού, που παίζει εδώ:
(Το κύριο νόημα της ερώτησης είναι ότι ψάχνω τη δισκογραφία του Αντώνη Σπανού.)
Περικλής Σχινάς (2017)
Οι σελίδες στο site μας με τα 45άκια που είχε επιμεληθεί η Δόμνα (Δισκογραφία 45 στροφών) έγιναν κυρίως για να δημοσιευτούν στοιχεία για αυτούς που ενδιαφέρονται γι’ αυτό το υλικό, όπως εσύ.
Τα ενοποιήσαμε σε μια «μουσική συλλογή» και τα αναρτήσαμε με όσες πληροφορίες μπορέσαμε να βρούμε για το καθένα. Το πιθανότερο είναι η συλλογή να μην είναι πλήρης και να υπάρχουν και άλλα 45άκια που δεν τα εντοπίσαμε ακόμη στο αρχείο της Δόμνας Σαμίου.
Επίσης, έχουμε αρκετά κενά στους μουσικούς και τους τραγουδιστές των τραγουδιών, μιας και δεν ήταν συνήθεια της εποχής να γράφονται οι συντελεστές των εκτελέσεων πάνω στους δίσκους.
Γνωρίζουμε ότι η Δόμνα είχε συνεργαστεί στενά με τη Θάλεια και τον Αντώνη Σπανό την περίοδο εκείνη σε συναυλίες, δισκογραφία, ραδιόφωνο αλλά και καταγραφές. Επίσης, στη δισκοθήκη της υπάρχουν δυο LP Αντώνη Σπανού.
ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου (2017)
Ηχογραφήθηκε σε στούντιο, το 1980.
Τσαμπούνα
Τουμπελέκι