1η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής

Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα – Οι Νέοι για τη Δόμνα Σαμίου

Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Banquet

Ένα όνειρο της σπουδαίας ερμηνεύτριας και ερευνήτριας της παραδοσιακής μουσικής Δόμνας Σαμίου έγινε πραγματικότητα. Το διήμερο ήταν γεμάτο μουσικές και τραγούδια από νέους και ανήσυχους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, εμπνέονται και πειραματίζονται με τους ήχους της παράδοσης.

Η συνάντηση συγκέντρωσε ομάδες νέων μουσικών που μεταφέρουν την παραδοσιακή μουσική και τις αξίες της στο σήμερα. Όπως έλεγε η Δόμνα Σαμίου, που όχι μόνο ερμήνευσε αλλά και δίδαξε αυτή την μουσική, «η νέα γενιά βρίσκει αυτό που κρύβει ένα τραγούδι παραδοσιακό: ένα ήθος, μία λεβεντιά, μία αξιοπρέπεια». Άλλωστε τον τίτλο της «δασκάλας» που της απένειμαν οι μουσικοί της συνεργάτες και οι μαθητές της, έφερε περήφανα ως το τέλος της ζωής της.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση παρουσιάστηκαν στο κοινό 18 μουσικά σχήματα νέων που ζουν εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Με τσαμπούνες της Ικαρίας, λύρες της Δράμας, λαούτα της Κύπρου αλλά και όργανα της δυτικής μουσικής όπως σαξόφωνο και κοντραμπάσο, τα νεανικά σχήματα συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό.

Ό,τι έχω κάνει, το έχω κάνει για εσάς, τα παιδιά… εμείς, δίνουμε σε σας, τους νέους, τη σκυτάλη για να προχωρήσετε. – Δόμνα Σαμίου

Συμμετείχαν οι χορευτές Κωνσταντίνος Δημόπουλος (21/10), Μιχάλης Κυπριανού (22/10), Αθηνά Συναρέλλη, Χριστίνα-Δήμητρα Συναρέλλη, Γεώργιος Φούντζουλας και οι αφηγήτριες Έλλη Γιαννάκη και Τζίνα Καρδιόλακα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια-Φωνητική διδασκαλία: Κατερίνα Παπαδοπούλου, επιμέλεια χορών: Χαρίτων Χαριτωνίδης
Καλλιτεχνική διεύθυνση-Σκηνοθετική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος
Διοργάνωση: Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής & Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου


YOUTUBE VIDEO PLAYLIST – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

YOUTUBE VIDEO PLAYLIST – 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017


Συμμετείχαν τα συγκροτήματα